За нас

Проф. д-р Димитър Петров Памуков, дм е водещ български лекар, получил международна популярност с умението си да лекува нелечими заболявания и като един от създателите на Био-медицината и съвременната Научна фитотерапия. Научната фитотерапия е клон на медицината базирана на доказателствата, който използва съвременни методи при изследванията на терапевтичния ефект, химичния състав и фармакологичното действие на лечeбните растения.

Проф. д-р Памуков е създател и директор на Научно-практическата база по фитотерапия към Дирекция Технически прогрес в Министерството на здравеопазването в България. Значимите успехи на клиниката с трудно-лечими заболявания привличат хиляди пациенти от България и цял свят – Великобритания, САЩ, Франция, Германия, Австрия, Чехия, Словакия, Румъния, Гърция, Русия, Украйна, Туркменистан, СССР, Мексико, Австралия, Нигерия, Дубай, Шри Ланка и др. Индивидуализираните му терапии с лекарствени растения са подобрили здравето на Леонид Брежнев, Людмила Живкова, Гинка Станчева, Жоржета Чакърова, Георги Караславов, Радой Ралин и още много изявени личности – писатели, актьори, певци, учени, дипломати и политици.

Книгите му, сред които е и фундаменталният труд по фитотерапия Природна аптека, са издадени на няколко езика с общ тираж над 2 000 000 бройки.

Проф. д-р Димитър Памуков е удостоен с Вимпела на Държавната администрация за традиционна медицина в Министерството на здравеопазването на Китай, получен само от няколко водещи учени по фитотерапия в света.

Съвременните иновации на колектив, съставен от проф. д-р Димитър Памуков и доц. д-р Роксандра Памукова – Майкълсън са удостоени с  международни награди от три континента. Сред престижните призове на екипа на Пам Медика за иновативен принос към медицината са Еврика от Европейския съюз, Grand Prix от Франция, златни медали от САЩ, Португалия, Полша, Чехия, Русия, купи от Тайван, Сърбия, Южна Корея и др.

Билковите лекарства и био-хранителни добавки с търговска марка Пам, сред които са и известните серия Бронхо Пам, Имуно Бронхо Пам, Имуно Пам Плюс, серия Слим Пам, Холо Пам Плюс и др. показват отлични резултати при клиничните изпитвания.

———–

Роден в Русе през 1922 г., проф. д-р Памуков започва да лекува с лекарствени растения през 1942 г., когато е в медицинските части на българската армия. Неговият героизъм през Втората световна война и помощта, която оказва на ранените на бойното поле, му спечелват отличия. Тогава, едно тежко изпитание определя пътя му в живота да помага на страдащите от нелечими болести. Травма в главата парализира дясната половина на тялото му и го приковава на инвалидна количка през 1945 г. Не може да използва дясната си ръка. Лекарите определят, че парализата му е нелечима. Въпреки инвалидизацията си решава да следва мечтите си и записва медицина в София, като получава уважението на преподавателите си заради волята да не се предава и позитивността си. Научава се да пише с лявата си ръка на лекциите и учи денонощно. По същото време изследва фармакологичното действие на стотици лекарствени растения под ръководството на полк. д-р Добри Еребаканов, специализирал фармация във Виена. Започва работа в кабинета му. Благодарение на комбинация от билколечение и упорити упражнения той успява да победи парализата и за учудване на всички става от инвалидната количка.

През 1951 г. завършва Медицинския университет (по това време Медицинска академия). Разпределен е да работи като лекар в Софийски окръг и по-късно в София. Воден от личния си опит, че компетентното приложение на лекарствените растения, обогатено от постиженията на съвременната медицина дава отлични резултати разкрива паралелно частен кабинет по фитотерапия. Там създава иновативни комбинирани медицински методи и рецепти, докато около 20 години наблюдава и лекува десетки хиляди пациенти. Търпеливата му работа с лекарствените растения се увенчава с още един успех – започва научна работа към  Министерството на здравеопазването.

ПЪРВАТА БЪЛГАРСКА КЛИНИКА ПО НАУЧНА ФИТОТЕРАПИЯ КЪМ МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО  Е СРЕД ВОДЕЩИТЕ В СВЕТА

През 1972 г. проф. д-р Памуков отваря Първия български кабинет по фитотерапия към Министерството на здравеопазването. Кабинетът придобива голяма популярност у нас, която води и до разрастването на дейността му.

През 1975 г. проф. д-р Памуков създава и ръководи първата по рода си в България „Научно–практическа база по фитотерапия“ към Дирекция Технически прогрес в Министерството на здравеопазването. Центърът е един от първите и водещи в света с над 540 000 пациенти от България и чужбина.

Базата има 3 специализирани сектора: вътрешни болести, акушеро-гинекология и детски болести. Всеки сектор се завежда от специалисти, което дава възможност да се направи по-пълна преценка за резултатите от проведената научна работа и изследвания.

Разработват се редица иновативни билкови препарати и терапевтични методи. Успехите на проф. д-р Памуков в Научно-практическата база по фитотерапия при лечението на множество труднолечими инвалидизиращи заболявания като епилепсия, енурезис, астма, хронични бронхити, миоми и др. утвърждават репутацията му. Клиничните изследвания на изобретенията на проф. д-р Памуков са извършвани в няколко независими клиники в България, Русия и СССР,  в други държави в допълнение към изследванията на Научно-практическата база по фитотерапия. Интересен факт е, че почти всички препарати на проф. д-р Памуков са тествани и в едно от най-престижните научни заведения в света – Международния институт за изучаване на наследството на Авицена и фармакология. (Международного института изучения наследия Авиценны и фармакологии) и изследванията са ръководени лично от проф. Юсуф Нуралиев, който произхожда от рода на легендарния лечител Авицена. Всяко едно от отделните изследвания показва отлични резултати. Има признати патенти за иновативност в Русия, СССР, България и Индия.

НПБ по фитотерапия не може да поеме вълната от пациенти, които чакат с месеци за преглед. През 1980 г. МНЗ взима решение да разкрие центрове по фитотерапия във всяка окръжна болница, където се прилагат изпитаните методи на д-р Памуков. Разкриват се и билкови аптеки, които работят с центровете по фитотерапия.

Проф. д-р Памуков и неговите изобретения са включени в престижното издание: „1 000 български новатори".

Секция за проф. д-р Памуков и за Научно-практическата база по фитотерапия е поместена в престижната световна история на билколечението и фитотерапията „Зелена аптека" от Барбара Григс, (Лондон 1981 г.). Книгата е ценена в научните среди, където печели отлични отзиви от много водещи специалисти, сред които е и Ричард Еванс Шултес, директор на Ботаническия музей и професор по биология в Харвардския университет, който описва книгата като  “изключително ценно помагало".

РАЗВИТИЕ НА БИО-МЕДИЦИНАТА И ФИТОТЕРАПИЯТА • МЕЖДУНАРОДНИ УСПЕХИ

Проф. д-р Памуков работи с Петър Димков и с други колеги за развитието на фитотерапията в България и през 1976 в редовната програма на студентите от висшите медицински институти е включен предмета „Фитотерапия". Тогава в Медицинска академия се разкрива и клиника по фитотерапия под ръководството на проф. д-р Петър Манолов, който също има отличен принос за развитието на фармакологията и фитотерапията.

Под влияние на проф. д-р Памуков, Петър Димков и кръг от прогресивни учени през 1977 г. Държавният съвет на Народна Република България утвърждава програма за опазване, рационално използване и култивиране на лечебните растения.

В продължение на около 20 години проф. д-р Памуков ръководи професионални курсове в България, СССР, Чехословакия и други държави за усъвършенстване на лекари и фармацевти в областта на фитотерапията. Заедно с водещия български специалист по фармация и фармакогнозия проф. Христо Ахтарджиев написват бестселъра Природна аптека, представящ изследвания на химичния състав и действието на основни лекарствени растения. Трудът излиза у нас и зад граница.

Водещата роля на българската наука през този период е безспорна и тя се очертава на челните места в глобален план в изследванията на лекарствените растения и фитотерапията. 

Дванадесет години след създаването на НПБ по фитотерапия към МНЗ, през 1987 г. Европейският парламент призовава Европейската комисия  „да спомогне въз основа на резултатите от научно-изследователската дейност до днес, да се осигури разработването на научен подход към растителните  лекарствени продукти”.

Проф. д-р Памуков създава през 1993 частната клиника Фито Пам в София. Там получават лечение десетки хиляди болни от страната и чужбина. В нея проф. д-р Памуков утвърждава ирисовата диагностика като метод за  диагностициране. Той е сред първите лекари у нас, специализирали в иридодиагностиката още докато е студент по медицина.

През 90-те години проф. д-р Памуков написва и редица книги. В Словакия излиза второто издание на Природна аптека. В Украйна също превеждат книгата.

Работата на проф. д-р Памуков му спечелва международна популярност и авторитет на водещ европейски експерт по фитотерапия. Той представя научните си открития на множество медицински форуми във Великобритания, Австрия, Китай, Германия, Чехия, Словакия, Русия, Украйна и др., и получава международно признание.

Пам Медика: През 2007 г. проф. д-р Димитър Памуков е поканен за Медицински и научен директор на Британско – българската фирма за био-медицински продукти Пам Медика. Компанията има офиси в Лондон и в София. Пам Медика се занимава с научни изследвания на състава и действието на лечебните растения, както и със създаването и клиничните проучвания на иновативни фитотерапевтични и био-медицински препарати за трудно лечими заболявания.

Заради успехите си в лечението на социалнозначими заболявания катo  затлъстяване, холелитиаза, ХОББ, астма, инфекциозни болести и други екипът на Пам Медика, начело с проф. д-р Памуков и доц. д-р Роксандра Памукова-Майкълсън е удостоен с национални и международни награди за иновационен принос към медицината от Европейския съюз, САЩ, Франция, Русия, Великобритания, Португалия, Полша, Тайван, Южна Корея и др. и се утвърждава сред водещите в Европа.

Пам Медика Мениджмънт

Основна фигура в ръководството на Пам Медика е доц. д-р Роксандра Памукова-Майкълсън, дм. Тя отговаря за качествения контрол на билковите биомедицински препарати, иновативните научноизследвателски проекти и международната дейност на Пам Медика.

Допринася за международното научно развитие на компанията и нейните иновации в областта на биомедицината и фитотерапията от 2007 г.

Защитава дисертационен труд в Медицински университет – София: Фитотерапията и природосъобразният стил на живот в комплексна програма за по-добро качество на живот при лица със застлъстяване през 2017 г.

Автор е на 2 монографии и над 40 научни публикации в сферата на иновациите, фитотерапията, природосъобразният стил на живот в нашето съвремие, епигенетичният ефект на лекарствените растения, постиженията на медицината, икономиката на здравеопазването и др. В момента подготвя книгата си: “Как да отслабнем здравословно и ефективно?"

Доц. д-р Роксандра Памукова-Майкълсън води лекции в катедра Превантивна медицина във Факултета по Обществено здраве “Проф. д-р Цекомир Воденичаров, дмн" в Медицински университет – София.

Придобива ценен професионален опит в Научно-практическата база по фитотерапия и Фито Пам, където сътрудничи на проф. д-р Памуков в медицинската и иновационно-изследователската дейност. Работи върху разработките, изследванията и клиничните изпитвания на иновативните серии Слим Пам, Ендокрино Пам, Имуно Бронхо Пам, Имуно Пам Плюс, рационализираните формули на Бронхо Пам, Холо Пам Плюс и др. Ръководи внедряването на иновациите и възражда НПБ по фитотерапия.

Доц. Роксандра Памукова-Майкълсън има солиден мениджърски и консултантски опит в Лондон във водещи иновативни глобални компании като Microsoft, British Petroleum, Citibank и др., както и в Министерството на промишлеността, иновациите и образованието в британското правителство.

Има специализации по Фитотерапия и биомедицина (НПБ по Фитотерапия, България и A Vogel Institute, Великобритания), Икономика на здравеопазването (ФОЗ, Медицински университет – София, България в прогрес), Мениджмънт на големи проекти (PRINCE2, Великобритания), Финанси и счетоводство (Oxford Brookes University, Великобритания) и др.

През 2014 г. е избрана за член на Управителния съвет на Съюза на изобретателите в България и отговаря за международните отношения в сферата на иновациите. През същата година става член и на Асоциацията на Европейските изобретатели.

Удостоена е с академични и професионални награди.

НАУЧНА ФИТОТЕРАПИЯ – ИЗСЛЕДВАНИЯ И ИНОВАЦИИ

Проф. д-р Памуков и доц. д-р Роксандра Памукова – Майкълсън провеждат множество изследвания в областта на лечебните растения, които предизвикват огромен интерес в международните научни среди.

Затова и био-медицинските препарати с търговска марка “Пам" преминават успешно сложните международни процедури на одобрение и започват да се продават в България, Великобритания, СССР, Русия, Узбекистан, Гърция и други държави.

КНИГИ, БЕСТСЕЛЪРИ И МЕЖДУНАРОДНА ПРЕСА

Книгите на проф. д-р Памуков са издадени на няколко езика с общ тираж над 2 000 000 екземпляра. Първата му книга „Билките и тяхното използване" е публикувана през 1968 г.

В съавторство с един от водещите европейски експерти по фармакогнозия и ръководител на едноименната катедра във Факултета по фармация при Софийския университет проф. Христо Ахтарджиев пишат  една от фундаменталните книги в областта на лекарствените растения – „Природна Аптека", издадена в България, Чехословакия, Словакия и Украйна.

„През последната година работихме в Кеймбридж с колежка от Чехия. Тя беше взела със себе си Вашата книга и много я ценеше" – това писа водещия британски фитотерапевт д-р Стюарт на проф. д-р Памуков (10 януари 1992 г.)

Статии за постиженията на НПБ по фитотерапия и Пам Медика, както и интервюта с проф. д-р Димитър Памуков и доц. д-р Роксандра Памукова – Майкълсън са публикувани в списания и вестници, издавани в Китай, Португалия, Германия, Австрия, Гърция, Чехия, Словакия, Австралия, САЩ, СССР, Русия, Полша, Мексико и др.