Половите хормони и проблемите с теглото

Половите хормони и проблемите с теглото

  • Post by:
  • September 2, 2019
  • Comments off

Половите хормони и проблемите с теглото

Д-р Роксандра Памукова – Maйкълсън, дм

     

От анализите на Световната здравна организация е видно, че жените са по-предразположени от мъжете към затлъстяване. Основната причина за това е въздействието на женските полови хормони прогестерон и естроген.

Женските хормони съдействат за оточност (задържане на течности) в подкожието, която води до изменения в метаболитните функции на кожата и поява на целулит. Първите симптоми на нарушения на мастната тъкан се появяват в пубертета. Обострянето и прогресирането на целулита корелира с бременност, използването на противозачатъчни хапчета или хормонозаместителна терапия при жени след менопауза. Това се обяснява с повишените нива на естроген, който стимулира отлагането на мазнини под формата на мастна тъкан. Hа неговото действие се дължи по-големия процент телесни мазнини при жените, както и склонността им да трупат мазнини в областта на ханша, дупето и бедрата, формирайки традиционната женствена фигура, тип „круша”.

Преобладаването на естроген при хормоналния дисбаланс допринася за увеличаване на килограмите при запазен хранителен режим. Някои от факторите, влияещи върху естрогеновата доминация, са физиологични и са свързани с месечния цикъл – в млада възраст. При добро здраве прогестеронът възстановява равновесието.

Хормонален дисбаланс и естрогенова доминация може да бъдат причинени от външни фактори – стрес, заболявания на щитовидната жлеза, въздействия на фактори от околната среда и др. Поведенчески модели също допринасят за естрогенова доминация и затлъстяване – недоспиване, ниска физическа активност, неправилни диети, употреба на месо и мляко от животни, консумирали хормонални препарати и др.

При мъжете и младежите наднорменото тегло има взаимовръзка с пониженото ниво на тестостерона. Момчетата и младите мъже със затлъстяване са с доказано по-ниски нива на тестостерон от тези с нормално тегло на същата възраст. Научно изследване потвърждава, че колкото повече са килограмите на младежите, толкова по-ниски са нивата на тестостерон в кръвта им. Установява се и взаимовръзка на затлъстяването с отчетени ниски нива на тестостерон и високи на естрогени при мъжете. Както при жените, така и при мъжете, се установява, че поведенчески фактори са причина за хормонален дисбаланс: стрес, недостиг на сън, затлъстяване и ниска физическа активност са фактори, които потделно или в комбинация предопределят недостига на тестостерон в организма. Затлъстелите хора отделят повече ароматаза – ензим, който преобразува тестостерона в естрадиол.

Изучаването на ролята на хормоните ще продължи и несъмнено ще допринесе за по-задълбоченото познаване на етиологията на затлъстяването.

 

Гените и хормоните не са съдба

Досега съществащите данни, обхващащи проучвания на близнаци и определени етнически групи, не дават основания за категорични изводи относно значимостта на генетичното предразположение под влияние на външните фактори. Съществува несъмнено генетична основа, но нейната изява е подчинена на други фактори и не е фаталност. Фактът, че по време на големи кризи, съпътствали човешкото общество, като например войни със съпровождащия ги глад, затлъстяването изчезва, показва, че генната нагласа не е водеща. Вероятно наследствеността определя максималните граници на индивида за нормален телесен състав.

Налага се мнението, че гените не са съдба. Хората притежават разум, интелект и воля, чрез които успешно могат да контролират факторите допринасящи за заболяванията им, както и наднорменото тегло.

Затлъстяването и наднорменото тегло успешно могат да се предотвратяват и лекуват чрез адекватни добре изучени природосъобразни методи, съобразени с причините за възникването на метаболитните проблеми.

Клинични изследвания сред 238 пациенти демонстрират интересна възможност – иновативна билкова серия Слим Пам от проф. д-р Памуков, да бъде използвана при профилактични програми за превенция и лечение на затлъстяването. Тя има позитивен ефект и при свързаните със затлъстяването хронични неинфекциозни заболявания като артериална хипертония и захарен диабет.  Българското изобретение Слим Пам е носител на над 10 престижни международни награди от 3 континента за иновативен принос към медицината, сред които се отличават тези от Франция, САЩ, Португалия, Китай, Русия, България и др.